top of page

Världens dyraste krydda odlas i Skåne

IMG_8903_edited.jpg

På gården Saffranstorp strax utanför skånska Staffanstorp odlas det saffran för nionde säsongen. Det som började som ett test för familjen Adamov/Mutlu är i dag en av Nordeuropas största saffransodlingar på friland.
Trots snö och kyla trivs saffranskrokusarna utmärkt på den skånska slätten.
På Saffranstorp innebär de två sista månaderna på året skörd av saffranskrokusarna som då blommar för fullt. Det är nu det är högsäsong och saffran ska packas och levereras ut till kunder. När familjen köpte gården 2013 låg tankarna på att starta vinodling men efter sjukdom i familjen ändrades planerna. 

Vi behövde något mer enkelt och lättskött med tanke på att vinodling kräver väldigt mycket tungt fysiskt arbete. Min mamma såg på ett tv-program om saffransodling och vi började prata om att det kanske var det vi skulle göra i stället. Efter att tanken fått landa och en hel del googlande så anlände några månader senare ett par pallar med 8 000 lökar från Holland. Lökarna sattes i jorden samma höst och första året fick de en skörd på 20–25 gram. Även fast en stor del av världens saffran i dag odlas i varmare länder som Iran och Afghanistan var inte klimatet något problem, även där är vintrarna kalla. Vi funderade mest på om det skulle räcka värme mässigt för att de skulle blomma. För kylan var vi inte så oroliga, även om det var nervöst första gången snön kom. Men nu vet vi att de tål både kylan och frosten.

33addb89-9b90-402c-8de5-459f7989a3cb.JPG

Vid tiden innan jul så går arbetet i ett på Saffranstorp. De första blommorna börjar komma i september – oktober och två månader därefter är allt skördat. Från plantering till skörd är odlingarna inte speciellt krävande, inte ens på vatten, berättar Silvia. Men när det är dags för skörd, rensning och till sist torkning så hjälps hela familjen åt och allt sker för hand. Blommorna är väldigt ömtåliga. De vaknar till liv så pass sent när kylan börjar komma, så de måste vårdas otroligt ömt. Silvia berättar att det krävs 100 – 150 blommor för att utvinna ett gram saffran. Saffranet från gården säljs i hela pistiller utan att mortlas just av den anledningen att man ska kunna se att det är saffran. I dag säljs det till såväl privatkunder som till större grossister. Beroende på om det är i reko-ring, till bageri, restaurang eller som gåvor inom större företag är det alltifrån 0,5 gram till 200 gram.

bottom of page